Socialtjänsten tar hjälp av Kraft för att stärka dig som familjehem i ditt uppdrag. Kraft fungerar som en länk mellan dig och socialtjänsten. Det är alltså främst Kraft du som familjehem har kontakt med.
Socialtjänsten har det stora ansvaret för att barnet eller den unge får rätt vård.
Vårt huvudsakliga uppdrag på Kraft är att, handleda och stötta dig i din roll som familjehemsförälder. Vi har inte det övergripande ansvaret över den placerade men har en tät dialog med socialtjänsten och med dig som är jour- eller familjehem.
Din roll är först och främst att vara familj, precis som vanligt.
Om socialtjänstens utredning (inom ramen för SoL eller LVU) leder till beslut om en familjehemsplacering upprättas en plan för vad vården ska innehålla (en så kallad vårdplan) och även en plan över hur vården ska genomföras (en så kallad genomförandeplan).
I genomförandeplanen tydliggörs ditt uppdrag.
Om det finns problematik kring mobilanvändande bör man inför placering ha pratat igenom med socialtjänsten hur man ska göra.
Din hemförsäkring ska täcka även den placerad: I avtalen som du skriver med Kraft står vad som gäller om försäkringar. Där framgår bland annat att du som jour- och familjehem är skyldig att se över att din hemförsäkring täcker alla i hushållet - även din placerade familjemedlem.
I avtalet står också att Kraft inte har någon annan försäkring vad gäller placeringarna. Det är helt enkelt viktigt att du har koll på vad som står i dina avtal!
Som regel ska omkostnadsersättningen täcka förskole- och fritidsavgift. Individuella prövningar kan i vissa fall ske, exempelvis vad gäller kostnader för umgängesresor, specialkost, glasögon/linser, kostsamma fritidsaktiviteter och semesterresor.
En utredning innebär att socialtjänsten i barnet eller den unges hemkommun inhämtar information om barnet eller den unges situation och behov för att kunna fatta ett “korrekt och sakligt” beslut om eventuella insatser. Lagen säger att utredningen ska slutföras inom fyra månader men många gånger kan det ta längre tid än så.
Utredningen består av flera delmoment:
planera utredning
inhämta information
bedöma behov och förutsättningar
sammanfattning och förslag till beslut
I utredningen undersöker socialtjänsten vilka förutsättningar du har, hur ditt liv och din vardag ser ut, vilka levnadsvanor du har och vad just du skulle kunna bidra med som familjehem. Ibland används också standardiserade bedömningsmetoder såsom olika typer av intervjuformulär eller specifika utredningsmetoder (ex det som kallas BRA-fam, familjehemsvinjetter eller frågeformulär om alkohol- och drogvanor). Hur många tillfällen, omfattningen och ordningen i utredningsmomenten ser olika ut för olika utredningar.
Socialtjänstens ramlag SoL säger att ett placeringsbeslut bara får fattas om “förhållanden i det enskilda hemmet och förutsättningar för vård i hemmet är utredda”.
Inför familjehemsplacering måste en specifik utredning göras. Det betyder att utredningen tittar på förutsättningarna för just detta barn hos just er. Därför måste ni som familjehem som regel utredas inför varje ny familjehemsplacering. Vid jourhemsplaceringar räcker oftast den utredning Kraft eller någon annan gjort.
Utredningen av dig som familjehem sker i intervjuform som sedan kommer att ligga till grund för en bra matchning.
Polisen – fyll i blanketten ”Begäran om utdrag från belastningsregistret och misstankeregistret. Personal vid hem för vård eller boende som tar emot barn (HVB- hem)”. Du signerar med bank-id. Då får du ett kuvert hem efter en tid.
OBS! Kuvertet ska sedan lämnas oöppnat till oss.
Kronofogdemyndigheten – Beställ skuldutdrag via telefon (0771-73 73 00)
Försäkringskassan – Beställ intyg från Försäkringskassan som visar vilka ersättningar Ni har eller har haft de senaste två åren (kan laddas ner och skrivas ut direkt på hemsidan, med hjälp av bank-id.
Att matcha rätt jour- och familjehem med rätt barn eller ungdom ser vi som ett av Krafts viktigaste uppdrag. Vi vill känna våra jour- och familjehem så att vi kan föreslå en bra matchning till socialtjänsten.
Att familjehemmet och barnet eller den unge trivs med varandra är en nyckel till framgång.
Som familjehemsförälder kan du ibland ta emot ett barn eller en ungdom med någon form av skyddade uppgifter. Skyddade uppgifter finns i olika nivåer: allt ifrån att ha en sekretessmarkering till att folkbokföringsadressen inte är synlig. Hur skyddade uppgifter hanteras ser olika ut i olika kommuner.
Som omsorgsförälder till ett barn eller ungdom med skyddade uppgifter krävs därför att ligga steget före. Till exempel kan det vara viktigt att fråga hur barnet eller ungdomens uppgifter hanteras i olika sammanhang och försäkra sig om att kontakter och föreningar som barnet eller ungdomen vistas i är medvetna om skyddet.
Du som familjehem har inga lagliga skyldigheter utöver det som gäller för alla medborgare i Sverige. Du behöver dock ha med dig både hjärtat och hjärnan och tänka lite extra exempelvis vid sociala medier eller när du pratar med vänner och bekanta. Du omfattas inte av någon lagbunden sekretess om barnet eller den unge. Du verkar dock i ditt uppdrag för socialtjänsten och Kraft som i sin tur har sekretess.
Tiden från det att man är utredd tills dess att man får en placering varierar och beror dels på vilka behov som föreligger hos barnet eller den unge men också på hur det kan matchas in med “rätt” jour- eller familjehem.
Vid en familjehemsplacering kan barnbidraget gå till familjehemsföräldrarna. Ett avdrag görs då på omkostnadsdelen utifrån det belopp som barnbidraget motsvarar.
I föräldrabalken står att alla barn har rätt till umgänge med den förälder som barnet inte bor med. Det bottnar bland annat i kunskapen om att livslånga, nära relationer är en skyddsfaktor för barn och ungas hälsa och utveckling.
Det hör till din uppgift som jour- eller familjehem att bidra till att umgänget fungerar bra.
Socialtjänsten har ett stort ansvar i familjehemsvården att alltid bedöma och planera umgänge för ett placerat barn eller ungdom med bionätverket. I det ansvaret finns också att begränsa umgänget om det är skadligt för barnet eller den unge.
I vårdplanen och genomförandeplanen finns därför alltid ramarna för umgänge beskrivet.
Omkostnadsdelen är till för att täcka de merkostnader som det innebär att ta emot ett barn eller en ungdom.
Omkostnadsdelen beräknas av Skatteverkets regler och består av en grundersättning som baseras på barnets ålder. Ibland ingår även en tilläggskostnad som beräknas individuellt.
Omkostnadsdelen ska täcka exempelvis mat, kläder, skor, hygienartiklar, lek och fritid, fickpengar, förbrukningsvaror, TV och telefon. Det handlar helt enkelt om allt som behövs för “livsuppehälle” i ett hem.
Utöver vad som föreskrivs i första stycket är var och en gentemot det allmänna skyddad mot betydande intrång i den personliga integriteten, om det sker utan samtycke och innebär övervakning eller kartläggning av den enskildes personliga förhållanden. Lag (2010:1408).
Detta betyder i praktiken att den som ombeds lämna urinprov har rätt att neka till det och att man aldrig får göra detta rutinmässigt. Man är dessutom skyldig att informera om detta.